Creatieve Coaching heeft veel voordelen (en je hoeft er niet creatief voor te zijn!)


Als coach gebruik ik naast gesprekken graag allerlei creatieve middelen. Dat varieert van verf, kwast, papier, kleurpotloden, ecoline en klei, tot kunst, platen, verhalen, voorwerpen en de natuur. Moet je daar creatief voor zijn? Nee, dat is niet nodig. Het gaat in het gebruik van deze middelen bij het coachen niet om het resultaat maar om het proces. Niet om je eindproduct, maar om wat je gaandeweg hebt beleefd en ontdekt.

creatieve verwerkingsopdracht scheuren en heel maken

Wat is creatieve coaching?

Coachen kan op veel verschillende manieren. Een krachtige vorm is coachen met creativiteit. Naast het voeren van gesprekken worden bij coachen met creativiteit vormen ingezet als schilderen, tekenen, boetseren, werken met papier en schrijven. Ook kunnen er beeldkaarten, verhalen en (kunst)voorwerpen gebruikt worden. Buiten wandelen en daarbij de natuur inzetten is ook een vorm creatieve coaching.

Waarom werkt dat zo goed?

Door te tekenen, schilderen, te schrijven of te boetseren komt er ontspanning, rust en ruimte. Je kunt opgaan in de activiteit en daarin kwijt wat je bezighoudt. Het werken met beeldkaarten, verhalen en voorwerpen geeft vooral herkenning. Het beeld, verhaal of voorwerp laat iets zien van hoe jij je voelt en wat jij meemaakt. Het vertellen van wat er speelt, gaat dan makkelijker. Het wandelen helpt om uit je hoofd te raken en je via je zintuigen te focussen in wat er buiten te zien, horen en ervaren valt.

Voor wie is creatieve coaching geschikt?

Soms heb je geen woorden of schieten woorden tekort. Dat kan gebeuren wanneer je leven overhoop wordt gegooid door een situatie of gebeurtenis die jou overweldigt of wanneer je te maken krijgt met rouw en verlies. Creatieve vormen helpen dan om te uiten van wat er binnen in je leeft.

Coachen met creativiteit is ook uitermate geschikt als je zo in je hoofd zit, dat je moeilijk bij je gevoel kunt komen.

Creatieve coaching is bijvoorbeeld erg geschikt voor mensen die…

  • Te maken hebben met verlies van een geliefde, gezondheid, droom, werk of…
  • Overweldigd worden door gevoelens, waar ze geen raad mee weten
  • Moeilijk woorden kunnen vinden voor hun emoties
  • Veel aan het denken zijn
  • Onlangs iets moeilijks hebben meegemaakt, zoals scheiding of ontslag

Hoe gaat het in zijn werk?

Als ik aan de slag ga met creatieve coaching verkennen we eerst samen wat er speelt en waar je naar toe wilt werken. We overleggen of je buiten wilt wandelen of in het atelier wilt bezig zijn of een combinatie van beide. Aan de hand daarvan zoek ik naar werkvormen die aansluiten bij jou en jouw doelen. In 4-6 sessies gaan we daar mee aan de slag, waarbij we tussentijds bespreken of we op het goede spoor zijn.

Tijdens de creatieve activiteit, doe je gaandeweg ontdekkingen van wat je bezighoudt. Al doende orden je als het ware je gedachten en gevoelens. Dit levert nieuwe inzichten op waardoor je jezelf beter gaat leren kennen en begrijpen. Ook krijg je meer overzicht  in de situatie waar je mee te maken hebt. De beelden, verhalen en de natuur kunnen je ook inzichten geven en handreikingen doen hoe je om kunt gaan met waar je mee te maken hebt.

Het gaat om het proces…

Nu is het creatief bezig zijn geen doel op zich. Het is een hulpmiddel. Het helpt je te ontdekken wat in een gesprek niet zo makkelijk naar boven komt. Het is ook een hulpmiddel om iets wat je hebt meegemaakt te verwerken. Het is dan ook niet nodig om goed te kunnen schilderen, tekenen, schrijven of boetseren. De weg die je aflegt, het proces wat je beleefd, is waar het om gaat. De ontdekkingen en inzichten die het je geeft. De rust, ruimte en het overzicht die het je oplevert.

En het resultaat dan?

Is het resultaat dan helemaal niet belangrijk? Natuurlijk is het leuk om een tastbaar iets te hebben gemaakt. Vaak ben je ook trots op dat wat je gemaakt hebt. Je hebt er immers je hele wezen in gelegd. Daarvoor hoeft het niet in de eerste plaats mooi te zijn.

De waarde zit in je proces, hoe je er bent gekomen én in wat het je opgeleverd heeft. Dat wat je hebt gemaakt, kan dan zeker een plek krijgen in je huis, waar je het regelmatig ziet of tegenkomt.

Zo helpt het je het proces te herinneren wat je bent doorgegaan en helpt het je het verschil te zien met waar je nu staat. Het kan je in een nieuwe moeilijke tijd helpen je te herinneren dat je er toen ook doorgekomen bent.

Wil jij ook je gedachten creatief ordenen?

Vraag je je af of creatieve coaching iets voor je is? Vind je jezelf niet creatief genoeg? Wees dan gerust want ook jou kan creatieve coaching helpen om dat aan te boren wat in een gesprek op de achtergrond blijft. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er vele verschillende vormen van creativiteit. Samen zoeken we naar dat wat bij jou past en helpt in jouw proces. Neem gerust contact met me op voor een gratis adviesgesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag